Index European Parliament European Parliament
Index
Actualitat Parlament Els teus diputats Activitats EP Live
Presentació En detall Arxius
Descobreix el Parlament
Benvinguda
Organització
Competències
Paper polític
Pressupost
Multilingüisme
El Parlament i tu
Correspondència amb els ciutadans
Peticions
Àgora
Mediador de sostracció d'infants
Accés a documents
Visites
El Parlament prop teu
Períodes de pràctiques
Contractació

Mapa del llocMapa del lloc
ÍndexÍndex
PMFPMF
ImprimirImprimeix
ContactaContacta
Avís jurídicAvís jurídic

Rol polític 

La defensa dels drets de humans

La protecció dels drets humans en el món és una prioritat del Parlament Europeu. El Comitè d'Afers Exteriors del Parlament s'ocupa directament de la defensa d'aquests drets a l'exterior de la Unió. Defending human rights


  • Cada any, el Parlament Europeu presenta un informe sobre la situació dels drets humans als països de fora de la Unió Europea, i un altre sobre la situació dins de la Unió.

  • Amb vista a la defensa dels drets humans, el Consell informa el Parlament Europeu de qualsevol decisió relativa a la suspensió d'acords amb tercers països.
    Pot també exercir pressió sobre el país a l'objecte, per exemple, d'alliberar presoners polítics o de la subscripció de compromisos internacionals.

  • El Parlament Europeu debat, en cada sessió plenària mensual, les possibles violacions dels drets humans, de la democràcia i de l'Estat de dret. El Parlament ha adoptat ja una sèrie de resolucions per les quals condemna els governs responsables de violacions dels drets humans. L'hemicicle és un fòrum internacional on es pot expressar i atreure l'atenció dels diputats i dels ciutadans sobre les violacions dels drets humans comeses en alguns països.

  • El Parlament Europeu creà el 1988 el Premi Sakharov per la Llibertat de Consciència a fi de distingir, cada any, una personalitat o organització internacional que, com el físic nuclear rus Andreï Sakharov, Preu Nobel de la Pau el 1975, sigui distingit dins el domini dels drets humans.

    El premi Sakharov 2006 fou atorgat a Alexandre Milinkevitx, cap de l'oposició bielorussa i defensor dels drets humans i de la democràcia. Al març del 2006, Milinkevitx s'havia presentat a les eleccions contra Alexandre Lukaixenko. Fou empresonat 15 dies després d'haver protestat contra els resultats de l'escrutini, que foren també condemnats per la UE i els Estats Units.